- Hem -
Flytta till Hishult
Föreningsliv
Företagen
Länkar
Om Hishult
Sevärt
Översikt

 


Det gamla bondesamhället

Hishults bönder var arrendatorer (frälsebönder) under Sjöboholm och Oxhult fram till 1812. Genom kraftfulla insatser av prosten i Hishult, Magnus Bothén, fick många bönder (104 st. lagfarter från Hishult 1813) friköpa sina gårdar.
Redan 1822-1824 hade storskifte ägt rum för delning av utmarken byarna emellan, Men gårdarna var små och till följd av ägosystemet, svåra att bruka. Byarnas åkermarker var uppdelade, där varje gård hade sin remsa i den gemensamma åkern.

Intensiv nyodling
Först genom laga skiftet, omkring 1865, delades byarna och varje gård fick ett sammanhängande område att bruka. Statliga bidrag utgick till flyttning av byggnaderna till de gårdar som inte kunde bli kvar i den sammanhållna byn. Det var ett hårt slag för många bönder som tvingades ut ur bygemenskapen och som måste flytta sina hus eller bygga nya.
Efter laga skiftet sattes en intensiv nyodlingsverksamhet igång. Många av de talrika stengärdsgårdarna som finns runt om i socknen har tillkommit under denna uppodlingsperiod. Utmarkerna användes under lång tid som betesmarker för får, getter och kreatur. Ljungbränning var vanligt förekommande. Detta medförde att markerna blev kala och ingen skog kunde växa.

Arbetade i Skåne
De små gårdarna och den magra jorden har under gångna tider inte kunnat försörja innehavarnas ofta stora familjer. Vid flera tillfällen omtalas att brödsäd måste köpas in från andra bättre gynnade trakter.
Det var vanligt att befolkningen tog säsongsarbete i Skåne med tröskning och betskötsel. Detta förekom långt in på 1900-talet.

<<Tillbaka

 


Admin
Hishults byalag | Linghult | 310 21 Hishult | E-post: konto@kornhult.com | Sidan konstruerad av: www.kornhult.com